Op Bali kwam ik te weten over mijn tekortkomingen en energieverdeling

Hmm, mn eerste week Bali. Best wel bijzonder al allemaal. Ik had eigenlijk gehoopt mn blog meer bij te houden, maar ik heb zo ontzettend veel indrukken, alles is zo anders en er is zoveel dat ik wil zien. Maar goed, haha. Ik kwam dus 8 dagen geleden aan in Denpasar na een vlucht van 16/17uur. Ik was, ja best wel moe natuurlijk. Dus met goede moed ging ik wat geld opnemen, deed mijn creditcard het niet!*! Waardoor deze werd geblokkeerd en moest er van alles op nieuw worden aangevraagd (echt verschrikkelijk was dat even haha) gelukkig duurde dat maar 48 uur.
Hoog in de lucht, locatie onbekend

Zonsondergang, Nusa Lembongan
Maar goed, daar stond ik dan op het vliegveld zonder cash. Gelukkig sprak ik een vriendelijke gast aan, die wat cash had zodat ik in elk geval met een taxi naar mijn hostel te gaan om te slapen. Ik reed ongeveer 30 minuten
 naar het zuiden van Bali naar de plek die Uluwatu heet. Klinkt allemaal heel tropisch, en dat is het ook haha.
Het viel me eigenlijk direct op dat de mensen hier op Bali ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn, echt iets waar wij als West-Europeanen wat van kunnen leren. Ik bedoel; daar is het ‘vreemd’ als je elkaar groet op straat en krijg je wat heen en weer gemompel, hier op Bali wordt er enthousiast gelachen en gezwaaid als je elkaar groet.
Anyway. Ik wilde een soort van reisverslag maken, maar daar had ik toch niet zo heel veel zin in blijkbaar. Ik kan denk ik niet echt uitleggen in woorden hoe leuk en mooi dit eiland is. Kijk mijn foto’s maar, dan word je vast nieuwsgierig genoeg om er heen te gaan ūüėČ
Ik vertel liever wat over mijn nieuwe inzichten, want daar kan iedereen wat aan hebben. Omdat je nooit de enige bent, en we allemaal wel is met dezelfde dingetjes zitten.
Melasti Beach, Uluwatu

Tekortkomingen

Ik ging naar Bali met als doel zeker iets te leren voor mezelf en dat is zeker gelukt. En ben blij dat ik dit met jullie mag delen. Ik kwam er al snel achter dat ik altijd handelde vanuit tekortkomingen. Gevoel van tekortkomingen ervaar ik als onzekerheid. Altijd dingen willen doen met de gedachten om aan te vullen. Maar wat? Wat wil ik aanvullen? Juist ja, dingen die er niet zijn! Waardoor ik eigenlijk achter de feiten aan ren bij mezelf, omdat ik ook niet weet wat het nou precies is wat ik aan wil vullen.

Visser bij Nyang-Nyang Beach, Uluwatu
Het resulteerde eigenlijk in dat ik voor mijn gevoel de hele dag bezig moet zijn, aan 1 stuk door. Het liefst zonder rust. Als ik er zo over na denk is dat eigenlijk faalangst; bang om te falen omdat je rust neemt. Maar ook heel destructief naar jezelf toe; ik wil gaan fotograferen, omdat ik nog niet genoeg beelden heb. Als je zo formuleert naar jezelf wat je wilt doen, haal je jezelf direct al naar beneden. Omdat je meteen focust op wat je niet hebt, inplaats van op wat je wel hebt. Hierdoor word je eigenlijk geleefd, inplaats van dat je leeft, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je in een ”verkeerde” energie komt. Inplaats daarvan is het beter om constructief te zijn, wat best lastig is in de zeik cultuur die we in Nederland in hebben.
Ik ga lekker sporten, want daarna voel ik me veel lekkerder in mijn vel (constructief)
vs.
Ik moet echt nog sporten vandaag, anders kom ik nooit van mijn gewicht af (destructief)
Best grappig om te zien dat als je een zin anders formuleert, het een hele andere energie krijgt. 
Kies jij ook voor constructief zijn? Wel he. 

Yinyang

Hier heb je vast en zeker wel is wat gehoord, maar ik ga het even makkelijk proberen uit te leggen. Om ook die tekortkomingen beter te onderbouwen. Yin wordt in verband gebracht met de donkere maan, en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang wordt in verband gebracht met de heldere zon en komt overeen met de mannelijk natuur. Het is niet mogelijk om maar 1 van deze energie te hebben, het gaat om het vinden van het juiste balans. Yinyang vormt samen een geheel die de energie stroom van jouw leven bepaalt. Het gaat er uiteindelijk om hoe jij jouw energie besteed, het is belangrijk dat je balanceert in het midden. Ik heb ervaren dat ik vaak te veel in yang zat, en daar kwam ik tijdens mijn vakantie ook echt goed achter. De cultuur op Bali is namelijk zo relaxed, op tijd bestaat niet echt, en dat vond ik nog al lastig in de eerste dagen.

En toen realiseerde ik me toch echt; ik nagel me veel te veel aan tijd, inspanning, resultaat etc…
Uitzicht op de rijstvelden terwijl ik genoot van een ontbijt, Canggu
Yin energie is voor mij te herkennen aan: het voelen van ontspanning, ruimte kunnen geven aan je emoties en hier op te reageren zonder oordeel en redenering, flexibel zijn inplaats van vastnagelen aan een specifieke gedachten die je alsmaar vermoeider maakt en vertrouwen geven aan je intu√Įtie en creativiteit.
Yang energie is voor mij te herkennen aan: constant willen inspannen voor resultaten, agressief zijn (ik bedoel niet dat je alles kort en klein wilt slaan dan, maar dat je je gefrustreerd voelt door oplopende emoties), overal veel aandacht en energie aan willen geven met vaak als doel te willen presteren, overal een redenering aan geven en oordelen.
Een magisch veld in mijn ogen, Campuhan Walk, Ubud
Yang is dus te ervaren als een helende energie, een energie die je nodig hebt om je te ontspannen, om je daarna weer in te kunnen spannen. Zit je constant in yang (heel gebruikelijk in onze West-Europese cultuur) zal je vooral het gevoel hebben in haast te verkeren, geen tijd voor openheid, emoties en er moet altijd wat gebeuren. Het leven leeft je, in plaats van dat jij leeft. Alles gaat aan je voorbij, en dat is zonde. Het is belangrijk dat je stil staat; ruimte en bewustzijn geeft aan je emoties en die gedrevenheid van ondernemingen even aan je voorbij laat gaan (je komt echt niks te kort hoor, hoor ik een oude opa in mn oor fluisteren). Het is heel normaal om je donker of somber te voelen soms, het is belangrijk dat je deze emoties accepteert doormiddel van yin energie, vaak gebeurt het dat je emoties wilt verdoven door in yang energie te verkeren. Op zoek naar het verslavende resultaat; om emoties te verdoven. Veel beter is het om emoties te accepteren en te laten gaan.
Wat voor mij het beste helpt om terug te komen in yin energie;
  1.  Muziek luisteren en er lekker in opgaan
  2.  Wandelen door de natuur, een stuk fietsen, scooter rijden (auto  zal vast ook helpen, maar daar heb ik geen ervaring mee haha)
  3. Mediteren
  4. Creatieve dingen doen zonder dat je focust op resultaat; muziek schrijven, fotograferen, gedicht schrijven of koken
  5. Slaap voldoende tussen de 7/9 uur, ook slapen op een gezond tijdstip. bv 23:00-07:00 uur

 

 

Be kind ūüôā

Guido

 

In de taxi, ergens tussen Uluwatu & Ubud